Reflexions post-electorals: la relació entre l’Ajuntament de Barcelona i el Govern de la Generalitat de Catalunya i els seus efectes sobre l’àrea metropolitana

Ja s’han fet moltes lectures dels resultats electorals de les eleccions del 22M, confirmant el seguiment de la tendència iniciada a les autonòmiques.

En aquest post m’agradaria centrar-me en un sol aspecte, poc tractat en les anàlisis post-electorals: la relació entre l’Ajuntament de Barcelona i el Govern de la Generalitat de Catalunya i els seus efectes sobre l’àrea metropolitana.

Tradicionalment, a Catalunya es parla de l’existència, en termes polítics i sociològics, de “dues Catalunyes”, la metropolitana “d’esquerres” i la de l’interior, convergent. Tanmateix, els resultats de diumenge han significat un augment destacat dels vots a CiU a tot el territori, desdibuixant les fronteres d’aquestes suposades dues Catalunyes. Sens dubte, el símbol d’aquest canvi és la victòria de CiU, per primera vegada des de 1979, a l’Ajuntament de Barcelona, en un moment en què el Govern de la Generalitat també està dominat per la mateixa coalició. És la primera vegada en la història que CiU governarà a l’Ajuntament, la Diputació de Barcelona i la Generalitat. Canviarà la dinàmica entre aquestes institucions? Serà la Generalitat més propensa a reconèixer el paper de Barcelona i de la seva àrea metropolitana o al contrari? Recordem que el 27 de juliol de 2010 el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de l’Àrea metropolitana de Barcelona, amb vots favorables de tots els partits. Aquesta llei suposa la creació d’una institució que agrupi les diverses entitats metropolitanes existents per a la primera corona barcelonina, és a dir, 36 municipis i 3 milions d’habitants.

Durant els anys 1980, la rivalitat entre la Generalitat i la Corporació metropolitana de Barcelona va acabar amb la dissolució d’aquesta per part del Parlament. Quan en Pasqual Maragall fou investit President de la Generalitat, l’any 2003, molts van pensar que aquestes rivalitats havien acabat i que el nou Govern aprovaria una nova llei per l’àrea metropolitana de Barcelona. Tanmateix, el debat de l’Estatut fou prioritari i la Llei sobre l’AMB es va aprovar poc abans de les eleccions de novembre de 2010.

Artur Mas, en el seu discurs de diumenge, va afirmar que “ajudaria a Barcelona”, mentre que Xavier Trias afirmava que “seria lleial” al Govern. Caldrà veure doncs com aquesta nova relació es tradueix en l’àmbit metropolità. Es tirarà endavant la llei de l’AMB? S’utilitzarà el potencial de la nova institució? Podrà traduir la seva importància econòmica en un major pes polític?

 

Per a complementar el post, trobareu alguns textos meus al web següent: http://ub.academia.edu/MarionaTomas/

Totes les dades dels resultats a: http://resultados2011.mir.es/99MU/DMU09999CM_L1.htm

Leave a Reply